Sastanak je održan juče

Šta su dogovorili lideri u Laktašima?

  • Izvor: ATV
  • 19.01.2024. 19:15

Izborni zakon, Ustavni sud, Budžet BiH, neraspoređena sredstva - teme su koje su se našle pred liderima SNSD-a, Trojke i HDZ-a.

O većini su se dogovorili, dok je kamen spoticanja ponovo sjedište Apelacionog vijeća Suda BiH. Kada je riječ o Izbornom zakonu, na kome je najveći pritisak, dogovoreno je da se u Domu naroda glasa protiv nedavno usvojenog u Parlamentu, i da se vrati u redovnu proceduru. Zatim, da cenzus iznosi 4% za lokalne, a 5% za opšte izbore, mandat da pripada stranci a ko ode sa izvršne funkcije može se vratiti u zakonodavne organe. Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove a posebno ne predsjednike biračkih odbora. Bilo je prijedloga i po pitanju softvera ali i mogućnosti obaveznog glasanja za koje bi bile propisane novčane kazne.

„Obezbjediti softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija pa skener, zbog zaštite privatnosti. Ako bude odstupanja broja izdatih listića i broja glasova ponovo će se brojati, ako opet bude nepravilnosti izbori se ponavljaju, birački odbori se mijenjaju i uz to će se predvidjeti da budu krivično odgovorni.“

Kada je riječ o Ustavnom sudu dogovoreno je da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH. A dogovoren je i način na koji bi se birali.

„Do kraja aprila usvojiti reformu Ustavnog suda BiH na način da dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro sudija bira FBiH, a troje sudija da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH.“

Naglasili su lideri i da Sud Bih odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH. Dok se o Apelacionom vijeću još ništa ne može naglasiti osim da je potrebno, u prelaznim i završnim odredbama definisati tačan datum početka rada Apelacionog vijeća.

„Nije dogovoreno da Zakon ide jer ostaje i dalje neslaganje sa sjedištem Apelacionog vijeća.“

Riječi je bilo i o budžetu BIH. Okvir je isti,ne diraju se prihodi od PDV-a i ostaju na istom nivou. Vlade Srpske i drugog entiteta treba da dostave prijedloge o ekonomskim reformama. Znaju lideri i šta će sa neraspoređenim novcem. Novac od RAK-a biće raspoređen medijima dok bi ''Еlektroprenos'', početkom februara, trebalo da usvoji plan investicija. Od akciza je prikupljeno 254 miliona, dogovoreno je kome će koliko.

„36% za Republiku Srpsku, a 64% FBiH. Ostaje i dalje 10% sredstava za poravnanje u narednom periodu, a 90% sredstava se distribuira na dosadašnji način.“

U dogovoru koji je nastao u Laktašima, navedeno je i da će sve ovo biti moguće samo pod uslovom da se ne upliću stranci.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.