Састанак је одржан јуче

Шта су договорили лидери у Лакташима?

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 19:15

Изборни закон, Уставни суд, Буџет БиХ, нераспоређена средства - теме су које су се нашле пред лидерима СНСД-а, Тројке и ХДЗ-а.

О већини су се договорили, док је камен спотицања поново сједиште Апелационог вијећа Суда БиХ. Када је ријеч о Изборном закону, на коме је највећи притисак, договорено је да се у Дому народа гласа против недавно усвојеног у Парламенту, и да се врати у редовну процедуру. Затим, да цензус износи 4% за локалне, а 5% за опште изборе, мандат да припада странци а ко оде са извршне функције може се вратити у законодавне органе. Није прихваћен приједлог да ЦИК бира чланове а посебно не предсједнике бирачких одбора. Било је приједлога и по питању софтвера али и могућности обавезног гласања за које би биле прописане новчане казне.

„Обезбједити софтвер за идентификацију бирача и издавање гласачких листића. Прво иде гласачка кутија па скенер, због заштите приватности. Ако буде одступања броја издатих листића и броја гласова поново ће се бројати, ако опет буде неправилности избори се понављају, бирачки одбори се мијењају и уз то ће се предвидјети да буду кривично одговорни.“

Када је ријеч о Уставном суду договорено је да се до краја априла донесе Закон о избору судија у Уставном суду БиХ. А договорен је и начин на који би се бирали.

„До краја априла усвојити реформу Уставног суда БиХ на начин да двоје судија бира Република Српска, четворо судија бира ФБиХ, а троје судија да се бира у Парламентарној скупштини БиХ.“

Нагласили су лидери и да Суд Бих одлучује по законима које доноси Парламентарна скупштина БиХ. Док се о Апелационом вијећу још ништа не може нагласити осим да је потребно, у прелазним и завршним одредбама дефинисати тачан датум почетка рада Апелационог вијећа.

„Није договорено да Закон иде јер остаје и даље неслагање са сједиштем Апелационог вијећа.“

Ријечи је било и о буџету БИХ. Оквир је исти,не дирају се приходи од ПДВ-а и остају на истом нивоу. Владе Српске и другог ентитета треба да доставе приједлоге о економским реформама. Знају лидери и шта ће са нераспоређеним новцем. Новац од РАК-а биће распоређен медијима док би ''Електропренос'', почетком фебруара, требало да усвоји план инвестиција. Од акциза је прикупљено 254 милиона, договорено је коме ће колико.

„36% за Републику Српску, а 64% ФБиХ. Остаје и даље 10% средстава за поравнање у наредном периоду, а 90% средстава се дистрибуира на досадашњи начин.“

У договору који је настао у Лакташима, наведено је и да ће све ово бити могуће само под условом да се не уплићу странци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм