Banjaluka

Štetočina, niko i ništa - to je Kristijan Šmit za Republiku Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 21:35

"S mojim kompetencijama, ja sam garant postojanja Republike Srpske'' - da li uopšte možete da povjerujete da je ovo izjavio Kristijan Šmit dok je juče nametao izmjene izbornog zakona?

Ovo je takav bezobrazluk i naprosto ne može da prođe tek tako. Kristijane, zalutali turisto: garant postojanja Republike Srpske je više od 20 hiljada njenih sinova, očeva i braće koji su dali život za ovu Republiku. To nikako i nikada nećeš biti ti. Garant opstanka Republike Srpske su ratni vojni invalidi koji su dali dijelove svog tijela u ratu za nastanak ove Republike. To nikako nisi ti. Garant opstanka Srpske su njeni stanovnici koji mnogo jačima od tebe nisu dozvolili da ih pokori pa to neće dozvoliti ni tebi. Nijemac da bude garant opstanka Republike Srpske?

Pročitaj istoriju, njemački državljanine, bivši ministre poljoprivrede i kamo sreće da si ostao tamo na nekoj livadi, pa ćeš vidjeti kako su se ljudi ovdje odupirali tvojim precima, nacistima, kada su na našu zemlju došli da sprovode silu. Šmite, ti nisi garant opstanka Republike Srpske i nikada to nećeš biti!

Sumanuta izjava Kristijana Šmita da je garant Republike Srpske nije prošla bez reakcija u Srpskoj.

Štetočina, niko i ništa – to je Kristijan Šmit za Republiku Srpsku. Nelegalni Nijemac u bezobrazluku ide toliko daleko da čak kaže da je on garant opstanka Srpske. Na odgovor nije dugo čekao.

"Ta izjava je apsurd. Ja moram reći da sam se već konsultovala sa ministrima u Savjetu ministara a ostalo je još da se konsultujemo sa srpskim članom Predsjedništva, mi ozbiljno moramo odgovoriti na ovo, mi moramo reagovati, pitati SB UN, po kom osnovu je on garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ko je on da bude gospodar Republike Srpske i FBiH, po kom članu? To je njegova iluzija, njegova želja, primjer bahatosti i bezobrazluka. To nikada nije viđeno u svijetu", rekla je Sanja Vulić, šef kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Potpuno je suludo da čovjek izjavi tako nešto, poručuju iz Srpske. On da bude garant njenom opstanku je uvreda.


Ne prestaju reakcije na nametanja lažnog visokog predstavnika

Ne prestaju reakcije na nametanja lažnog visokog predstavnika

"Srpska neće podleći pritisku, već će na ustavan način odgovoriti na Šmitovo nasilje. Dodatno, tražićemo stav UN i zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma o statusu i djelovanju Šmita, jer je apsolutno neprihvatljivo da ova štetočina u BiH boravi i dana više", kaže Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Naročito su uvrijeđeni u Republičkom centru za istraživanje rata, svjesni istorije, nastanka i očuvanja Republike Srpske.

"Izjava Kristijana Šmita bi bila pretenciozna i za lidere svjetskih supersila, a ne za nekoga ko je nelegitimno izabran i ko uopšte nema bilo kakav legitimitet da se nalazi u BiH. Samim tim, bespredmetna je, ali ipak moramo reći da je garant opstanka Republike Srpske prije svega Dejtonski mirovni sporazum, zatim institucije Republike Srpske i narod Republike Srpske. Na čuvanje Republike Srpske obavezuju nas žrtve koje su pale za postojanje, za opstanak Republike Srpske, a moramo se podsjetiti da je preko 30.000 ljudi, što vojnika, što civila ugradilo živote u nastanak Republike Srpske", jasan je Viktor Nuždić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih.

Republika Srpska ima svoj suverenitet, što je bezbroj puta pokazala u Narodnoj skupštini kao najvišem zakonodavnom tijelu i krajnjoj adresi odlučivanja. Oni kojima to smeta su Šmit, američki i britanski ambasadori kojima i danas stiže poruka da možda dolaze iz jačih zemalja, ali da apsolutno nisu svjesni na koga su udarili. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: