Бањалука

Штеточина, нико и ништа - то је Кристијан Шмит за Републику Српску

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2024. 21:35

"С мојим компетенцијама, ја сам гарант постојања Републике Српске'' - да ли уопште можете да повјерујете да је ово изјавио Кристијан Шмит док је јуче наметао измјене изборног закона?

Ово је такав безобразлук и напросто не може да прође тек тако. Кристијане, залутали туристо: гарант постојања Републике Српске је више од 20 хиљада њених синова, очева и браће који су дали живот за ову Републику. То никако и никада нећеш бити ти. Гарант опстанка Републике Српске су ратни војни инвалиди који су дали дијелове свог тијела у рату за настанак ове Републике. То никако ниси ти. Гарант опстанка Српске су њени становници који много јачима од тебе нису дозволили да их покори па то неће дозволити ни теби. Нијемац да буде гарант опстанка Републике Српске?

Прочитај историју, њемачки држављанине, бивши министре пољопривреде и камо среће да си остао тамо на некој ливади, па ћеш видјети како су се људи овдје одупирали твојим прецима, нацистима, када су на нашу земљу дошли да спроводе силу. Шмите, ти ниси гарант опстанка Републике Српске и никада то нећеш бити!

Суманута изјава Кристијана Шмита да је гарант Републике Српске није прошла без реакција у Српској.

Штеточина, нико и ништа – то је Кристијан Шмит за Републику Српску. Нелегални Нијемац у безобразлуку иде толико далеко да чак каже да је он гарант опстанка Српске. На одговор није дуго чекао.

"Та изјава је апсурд. Ја морам рећи да сам се већ консултовала са министрима у Савјету министара а остало је још да се консултујемо са српским чланом Предсједништва, ми озбиљно морамо одговорити на ово, ми морамо реаговати, питати СБ УН, по ком основу је он гарант Дејтонског мировног споразума, ко је он да буде господар Републике Српске и ФБиХ, по ком члану? То је његова илузија, његова жеља, примјер бахатости и безобразлука. То никада није виђено у свијету", рекла је Сања Вулић, шеф клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Потпуно је сулудо да човјек изјави тако нешто, поручују из Српске. Он да буде гарант њеном опстанку је увреда.


Не престају реакције на наметања лажног високог представника

Не престају реакције на наметања лажног високог представника

"Српска неће подлећи притиску, већ ће на уставан начин одговорити на Шмитово насиље. Додатно, тражићемо став УН и земаља потписница Дејтонског споразума о статусу и дјеловању Шмита, јер је апсолутно неприхватљиво да ова штеточина у БиХ борави и дана више", каже Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Нарочито су увријеђени у Републичком центру за истраживање рата, свјесни историје, настанка и очувања Републике Српске.

"Изјава Кристијана Шмита би била претенциозна и за лидере свјетских суперсила, а не за некога ко је нелегитимно изабран и ко уопште нема било какав легитимитет да се налази у БиХ. Самим тим, беспредметна је, али ипак морамо рећи да је гарант опстанка Републике Српске прије свега Дејтонски мировни споразум, затим институције Републике Српске и народ Републике Српске. На чување Републике Српске обавезују нас жртве које су пале за постојање, за опстанак Републике Српске, а морамо се подсјетити да је преко 30.000 људи, што војника, што цивила уградило животе у настанак Републике Српске", јасан је Виктор Нуждић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих.

Република Српска има свој суверенитет, што је безброј пута показала у Народној скупштини као највишем законодавном тијелу и крајњој адреси одлучивања. Они којима то смета су Шмит, амерички и британски амбасадори којима и данас стиже порука да можда долазе из јачих земаља, али да апсолутно нису свјесни на кога су ударили. 

Пратите нас и путем Вибера