Pogled pravnika

Tadić: Organi BiH su izgubili nadležnosti nad imovinskim zakonima

  • Izvor: SRNA
  • 03.10.2023. 18:29

Pravnik Ognjen Tadić rekao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom ukinut Ustav Republike BiH iz 1993. godine koji je imao čitavo poglavlje pod nazivom "Društveno-ekonomsko uređenje" i da su time organi BiH izgubili bilo kakve nadležnosti za donošenje imovinskih zakona.

"Dejtonski sporazum je verifikovao stanje stvari koje je važilo na dan njegovog potpisivanja. To znači da Ustav Republike Srpske sadrži poglavlje `Еkonomsko i socijalno uređenje` na osnovu koga Srpska ima nadležnosti za donošenje imovinskih zakona", istakao je Tadić reagujući na informaciju da su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić uputili u proceduru prijedlog zakona o imovini.

Tadić je poručio da se tu nema šta raspravljati niti se mogu u organima BiH predlagati takvi zakoni bez prethodne saglasnosti entiteta o prenosu nadležnosti.

"Republika Srpska i FBiH jedine imaju nadležnost da regulišu ova pitanja, a svako ko nije zadovoljan načinom regulacije ima pravo da se obrati ustavnim sudovima Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud BiH sa svim tim nema veze i neustavno je sve što je do sada radio po ovim pitanjima", poručio je Tadić. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.