Поглед правника

Тадић: Органи БиХ су изгубили надлежности над имовинским законима

  • Извор: СРНА
  • 03.10.2023. 18:29

Правник Огњен Тадић рекао је да је Дејтонским мировним споразумом укинут Устав Републике БиХ из 1993. године који је имао читаво поглавље под називом "Друштвено-економско уређење" и да су тиме органи БиХ изгубили било какве надлежности за доношење имовинских закона.

"Дејтонски споразум је верификовао стање ствари које је важило на дан његовог потписивања. То значи да Устав Републике Српске садржи поглавље `Економско и социјално уређење` на основу кога Српска има надлежности за доношење имовинских закона", истакао је Тадић реагујући на информацију да су чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић упутили у процедуру приједлог закона о имовини.

Тадић је поручио да се ту нема шта расправљати нити се могу у органима БиХ предлагати такви закони без претходне сагласности ентитета о преносу надлежности.

"Република Српска и ФБиХ једине имају надлежност да регулишу ова питања, а свако ко није задовољан начином регулације има право да се обрати уставним судовима Републике Српске и ФБиХ. Уставни суд БиХ са свим тим нема везе и неуставно је све што је до сада радио по овим питањима", поручио је Тадић. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)