Tema dana: Šta znače poruke iz NATO-a prema BiH?

  • Izvor: ATV
  • 26.03.2024. 21:32

BiH nije kandidat za NATO niti će biti član te alijanse – ovo je odgovor iz Republike Srpske onima koji su odlučili da se opet igraju sa ovom kolonijom od države i koji su, na Parlamentarnoj skupštini NATO-a, odlučili da BiH dobije novoosmišljeni status kandidata.

Sumanutost profesionalnog nivoa eskalirala je na sastanku Alijanse u estonskom Talinu gdje su NATO parlamentarci usvojili takvu odluku. U zaključcima se navodi:

„Kao dio sveobuhvatne reforme, Stalni komitet se složio da stvori novi status u Parlamentarnoj skupštini NATO-a za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, za NATO kandidate.“

Piši propalo, u najkraćem je odgovor iz Srpske na ovakve sulude najave.

U suštini, ono o čemu su se NATO parlamentarci složili nema neku pretjeranu važnost. Еvo i zašto – ta skupština alijanse predstavlja savjetodavno tijelo odvojeno od samog saveza. Nije da im odluke nemaju baš nikakvu težinu, ali što se tiče određivanja statusa bilo čije zemlje, za to nisu nadležni. Podsjećamo vas da je čovjek koji o tome može konkretno da govori Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza. On je u novembru prošle godine bio u BiH i slovo nije rekao o članstvu. Ali jeste o saradnji.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: