Тема дана: Шта значе поруке из НАТО-а према БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 21:32

БиХ није кандидат за НАТО нити ће бити члан те алијансе – ово је одговор из Републике Српске онима који су одлучили да се опет играју са овом колонијом од државе и који су, на Парламентарној скупштини НАТО-а, одлучили да БиХ добије новоосмишљени статус кандидата.

Суманутост професионалног нивоа ескалирала је на састанку Алијансе у естонском Талину гдје су НАТО парламентарци усвојили такву одлуку. У закључцима се наводи:

„Kао дио свеобухватне реформе, Стални комитет се сложио да створи нови статус у Парламентарној скупштини НАТО-а за оне нације које теже да се придруже Алијанси и да званично одреди Украјину, као и Босну и Херцеговину и Грузију, за НАТО кандидате.“

Пиши пропало, у најкраћем је одговор из Српске на овакве сулуде најаве.

У суштини, оно о чему су се НАТО парламентарци сложили нема неку претјерану важност. Ево и зашто – та скупштина алијансе представља савјетодавно тијело одвојено од самог савеза. Није да им одлуке немају баш никакву тежину, али што се тиче одређивања статуса било чије земље, за то нису надлежни. Подсјећамо вас да је човјек који о томе може конкретно да говори Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО савеза. Он је у новембру прошле године био у БиХ и слово није рекао о чланству. Али јесте о сарадњи.

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: