Tužilaštvo iznosi dokaze protiv Mehmedagića i Pekića

  • 29.01.2021. 07:57

Pripadnik Federalne uprave policije /FUP/ Elvir Hubijer danas bi trebalo da bude saslušan kao svjedok tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osmana Mehmedagića i rukovodioca Agencije Muhameda Pekića, kao i da budu izneseni materijalni dokazi Tužilaštva BiH.

Na prethodnom ročištu svjedočio je ministar unutrašnjih poslove Federacije BiH /FBiH/ Aljoša Čampara, koji je rekao da je nedopustivo da tom agencijom rukovodi neko kome je poništena diploma i ko koristi OBA u stranačke i lične svrhe.

On je tada potvrdio da ga je njegova savjetnica Mirela Bubalo upoznala o tome da su joj dva radnika OBA-e predali anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića, a da je objavljivanjem njenog identiteta savjetnice, kao i njene diskreditacije u medijima bio cilj da se dođe do njega.

"Ne znam zašto je podnošenje krivične prijave protiv direktora udar na državu? To je kao da živimo u jednopartijskom ili feudalnom sistemu i zaista je zabrinjavajuće. Svako ima pravo da podnese prijavu", rekao je, između ostalog, Čampara.

Mirela Bubalo je rekla da je bila izložena javnom linču nakon objavljivanja snimka u medijima, da je praćena, snimana i na društvenim mrežama satanizovana i ona i njena.

"Suprug mi je ostao bez posla vrlo brzo. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv Mehmedagića i novinara Avde Avdića i jedne NN osobe. Osim toga, ja sam kolateralna šteta u odnosima Mehmedagića i Čampare", navela je Bubalo i zatražilo krivično gonjenje i nadoknadu štete zbog svega što joj je, kako je navela, urađeno.

Rukovodilac Odjeljenja za kontraobavještajnu djelatnost Ibrahim Međedović, koji kaže da 30 godina, odnosno od osnivanja, radi u OBA na kontraobavještajnim poslovima, potvrdio je da je Agencija imala informacije da se protiv menadžmenta podnose prijave i da se radi na podrivanju institucije.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Početak ročišta zakazan je za 9.00 časova. 

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program