Tužilaštvo iznosi dokaze protiv Mehmedagića i Pekića

  • 29.01.2021. 07:57

Pripadnik Federalne uprave policije /FUP/ Elvir Hubijer danas bi trebalo da bude saslušan kao svjedok tužilaštva u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osmana Mehmedagića i rukovodioca Agencije Muhameda Pekića, kao i da budu izneseni materijalni dokazi Tužilaštva BiH.

Na prethodnom ročištu svjedočio je ministar unutrašnjih poslove Federacije BiH /FBiH/ Aljoša Čampara, koji je rekao da je nedopustivo da tom agencijom rukovodi neko kome je poništena diploma i ko koristi OBA u stranačke i lične svrhe.

On je tada potvrdio da ga je njegova savjetnica Mirela Bubalo upoznala o tome da su joj dva radnika OBA-e predali anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića, a da je objavljivanjem njenog identiteta savjetnice, kao i njene diskreditacije u medijima bio cilj da se dođe do njega.

"Ne znam zašto je podnošenje krivične prijave protiv direktora udar na državu? To je kao da živimo u jednopartijskom ili feudalnom sistemu i zaista je zabrinjavajuće. Svako ima pravo da podnese prijavu", rekao je, između ostalog, Čampara.

Mirela Bubalo je rekla da je bila izložena javnom linču nakon objavljivanja snimka u medijima, da je praćena, snimana i na društvenim mrežama satanizovana i ona i njena.

"Suprug mi je ostao bez posla vrlo brzo. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv Mehmedagića i novinara Avde Avdića i jedne NN osobe. Osim toga, ja sam kolateralna šteta u odnosima Mehmedagića i Čampare", navela je Bubalo i zatražilo krivično gonjenje i nadoknadu štete zbog svega što joj je, kako je navela, urađeno.

Rukovodilac Odjeljenja za kontraobavještajnu djelatnost Ibrahim Međedović, koji kaže da 30 godina, odnosno od osnivanja, radi u OBA na kontraobavještajnim poslovima, potvrdio je da je Agencija imala informacije da se protiv menadžmenta podnose prijave i da se radi na podrivanju institucije.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Početak ročišta zakazan je za 9.00 časova. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм