"Uništeno 60 naloga za prisluškivanje"

Tužilaštvo o zahtjevu za produženje pritvora Debevcu i Mehmedagiću

  • Izvor: RTRS
  • 16.01.2024. 14:52

Tužilaštvo BiH obrazložilo je zahtjev za produženje pritvora za još dva mjeseca suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću, šokantnom tvrdnjom o uništenju 60 naloga za prisluškivanje.

Postupajući tužilac Bojana Jolović navela je da je Debevec svoje pravo na telefonski poziv nakon privođenja iskoristio kako bi svojoj saradnici naložio da odnese svojoj kući, a potom i uništi, 60 naloga za prisluškivanje.

Kao dokaz da su izdavani nezakoniti nalozi za praćenja dva dežurna broja Suda BiH i privatnih brojeva istražilaca Tužilaštva BiH, Jolovićeva navodi izjavu Trifka Buhe, zamjenika direktora i šefa operacije OBA koji je rekao da nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudija i istražilaca, niti je potpisao ijedan nalog.

Dok Tužilaštvo traži produženje pritvora za još dva mjeseca neophodna za, kako kažu, neometano ispitivanje dodatnih svjedoka i istražne radnje, odbrana optuženih smatra da istraga neopravdano kasni i od Suda BiH očekuje da za optužene uvede mjere zabrane.

- Poenta je u tome da ono što se nekome stavlja na teret da je učinio ne može ujedno biti i pritvorski razlog. Ovdje Tužilaštvo uporno činjenicu navodnog uništenja nekih dokumenata stavlja s jedne strane kao osnov sumnje, istovremeno i kao pritvorski razlog, a to je nedozvoljeno - Tatjana Savić, kaže branilac Rank Debevca.

Pratite nas i putem Vibera