Sud i Tužilaštvo i dalje nijemo

U Bužimu ponovo ratne zastave i ratni pokliči

  • Izvor: ATV
  • 06.08.2023. 19:00

U Bužimu se ponovo vijore ratne zastave. Čuju se ratni pokliči. U maršu na Ćorkovaču odzvanja "Alahu ekber". Marširaju ratne uniforme tzv. Armije BiH. Snimci koji su osvanuli na društvenim mrežama podsjećaju na devedesete.

Među učesnicima djeca i mladi. Zelene beretke i barjaci na konjima. Sve ovo uznemirilo je srpske porodice koje su u ratu, pod tim istim zastavama i pokličima, izgubili svoje najmilije. 

"Svjedoci smo da u posljednje vrijeme sve češće čujemo i te ratne pokliče i zastave i sve ono što druga strana, da tako kažem, koristi da bi nas eventualno zastrašila, nas kao narod. Idu ka tome da pokušaju da uruše ono što nam je sveto, a to je Republika Srpska", kaže Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica.

Povod za ratno huškanje je obilježavanje 28 godina od smrti komandanta Bužimske brigade zloglasnog Petog korupusa tzv. Amrije BiH Izeta Nanića.

Na društvenim mrežama uz snimke stoje je i riječi: "Idu putem legendarnog Ize, jer je i poslije rata rat". 

"Sud i Tužilaštvo je i dalje nijemo, ne žele da procesuiraju nikoga. Dok sa druge strane, svaki Srbin koji se drzne da kaže bilo šta, da pomene u bilo kojem kontekstu rat, pa makar u kontekstu da rat ne treba nikome, on je u fokusu svih, i medija, i tužioca i sudija. Ovo je zaista postalo neizdrživo", izjavio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila

Ono što dolazi iz Bužima poruka je da za Srbe ovdje nema mjesta kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila. 

"Posebno je uznemirujuće i tužno što je na ovom skupu na kojem su poslate ovakve poruke, učestvovao i veliki broj djece i mladih. To svjedoči samo tezi, da, za Bošnjake rat i nakon skoro 30 godina još uvijek nije završen. Istovremeno ne čude ovakve poruke imajući u vidu da smo skoro bili svjedoci da su slične poruke slali i Naser Orić i Atif Dudaković", ističe Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U Bužimu je bio i bošnjački član Predsjedništva. Denis Bećirović ne bira riječi ni u danima kada Srbi tuguju zbog pogroma u "Oluji".

"Vidim da je juče u Bužimu bio i Bećirović. Povodom pogibije Izeta Nanića i odaslao je prijeteće poruke Republici Srpskoj. Evo 28 godina poslije završetka rata. Bužim je leglo najradikalnijih borava Petog korupsa", rekao je Milanko Mihajlica, poslanik PDP-a u NSRS.

U Bužimu se svako malo okupljuju bošnjačka udruženja pod ratnim zastava tzv Armije BiH. Uzvikuju ratne pokliče i uvrde na račun Srba i Republike Srpske. Za Bećirovića je to viteški grad.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: