Sud i Tužilaštvo i dalje nijemo

U Bužimu ponovo ratne zastave i ratni pokliči

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2023. 19:00

U Bužimu se ponovo vijore ratne zastave. Čuju se ratni pokliči. U maršu na Ćorkovaču odzvanja "Alahu ekber". Marširaju ratne uniforme tzv. Armije BiH. Snimci koji su osvanuli na društvenim mrežama podsjećaju na devedesete.

Među učesnicima djeca i mladi. Zelene beretke i barjaci na konjima. Sve ovo uznemirilo je srpske porodice koje su u ratu, pod tim istim zastavama i pokličima, izgubili svoje najmilije. 

"Svjedoci smo da u posljednje vrijeme sve češće čujemo i te ratne pokliče i zastave i sve ono što druga strana, da tako kažem, koristi da bi nas eventualno zastrašila, nas kao narod. Idu ka tome da pokušaju da uruše ono što nam je sveto, a to je Republika Srpska", kaže Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica.

Povod za ratno huškanje je obilježavanje 28 godina od smrti komandanta Bužimske brigade zloglasnog Petog korupusa tzv. Amrije BiH Izeta Nanića.

Na društvenim mrežama uz snimke stoje je i riječi: "Idu putem legendarnog Ize, jer je i poslije rata rat". 

"Sud i Tužilaštvo je i dalje nijemo, ne žele da procesuiraju nikoga. Dok sa druge strane, svaki Srbin koji se drzne da kaže bilo šta, da pomene u bilo kojem kontekstu rat, pa makar u kontekstu da rat ne treba nikome, on je u fokusu svih, i medija, i tužioca i sudija. Ovo je zaista postalo neizdrživo", izjavio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila

Ono što dolazi iz Bužima poruka je da za Srbe ovdje nema mjesta kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila. 

"Posebno je uznemirujuće i tužno što je na ovom skupu na kojem su poslate ovakve poruke, učestvovao i veliki broj djece i mladih. To svjedoči samo tezi, da, za Bošnjake rat i nakon skoro 30 godina još uvijek nije završen. Istovremeno ne čude ovakve poruke imajući u vidu da smo skoro bili svjedoci da su slične poruke slali i Naser Orić i Atif Dudaković", ističe Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U Bužimu je bio i bošnjački član Predsjedništva. Denis Bećirović ne bira riječi ni u danima kada Srbi tuguju zbog pogroma u "Oluji".

"Vidim da je juče u Bužimu bio i Bećirović. Povodom pogibije Izeta Nanića i odaslao je prijeteće poruke Republici Srpskoj. Evo 28 godina poslije završetka rata. Bužim je leglo najradikalnijih borava Petog korupsa", rekao je Milanko Mihajlica, poslanik PDP-a u NSRS.

U Bužimu se svako malo okupljuju bošnjačka udruženja pod ratnim zastava tzv Armije BiH. Uzvikuju ratne pokliče i uvrde na račun Srba i Republike Srpske. Za Bećirovića je to viteški grad.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм