Bez potvrde Savjeta bezbjednosti

U čemu je razlika između Švarca Šilinga i Kristijana Šmita?

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 20:16

Kristijan Šmit je došao u kancelariju OHR-a bez potvrde Savjeta bezbjednosti, što ga ne čini visokim predstavnikom. Kada je Republika Srpska potvrdila svoj stav da Šmit ne može da bude visoki predstavnik nego obično državljanin Njemačke, federalni mediji kao i pojedine organizacije "za provjeru tačnosti" u istoriji visokih predstavnika pronašli su Kristijana Švarca Šilinga i pokušali ga predstaviti kao identičan slučaj.

Međutim, razlika je velika. Kristijan Švarc Šiling nije dobio potvrdu Savjeta bezbjednosti zbog čega je u Sarajevo doputovao kao vršilac dužnosti visokog predstavnika. Na ovo su dali saglasnost svi potpisnici Aneksa 10 da Šiling bude privremeno rješenje.

"Kod Kristijana Švarca Šilinga, što je važno jer se pozivaju na njega kao presedan. Imate pismo predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti koje je tada objavljeno da Šiling dolazi kao vršilac dužnosti u kancelariju visokog predstavnika. I što je najvažnije, sve potpisnice Aneksa 10 su tog trenutka prihvatile Šilinga kao privremeno rješenje. Taj čovjek je bio ovdje šest mjeseci. Trenutni uzurpator, preko godinu dana je fizički zauzeo OHR. Možemo povući potpis Aneksa 10. Republika Srpska je jedan od potpisnika. Visoki predstavnik postoji samo u konturama Aneksa 10, ima li igdje riječi o njemu u nekom drugom važnijem Aneksu? Nema. On djeluje samo u Aneksu 10, a taj Aneks je potpuno izvitoperen. On je trebao da ima konsultativni karakter, da ljude zbliži za pregovarački sto, a radio je obratno. Umjesto harmonije, stvarao je atmosferu straha. Sve što je trebao da radi nije radio, a sve što mu nije povjereno Dejtonom je radio", kaže za ATV Marko Romić, savjetnik Predsjednika Republike Srpske.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program