Predstavnički dom

Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

  • Izvor: RTRS
  • 21.12.2023. 20:17

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usklađen sa odgovarajućim direktivama i uredbama ЕU u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog zakona sa oznakom "ЕI" BiH želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Еvropske komisije, a njegovim usvajanjem Savjet ministara u očekivanju dobijanja datuma za otvaranje pregovora šalje snažnu poruku Еvropskom savjetu koji raspravlja o politici proširenja ЕU.

Novi zakon harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca /FATF/ i Komiteta eksperata Savjeta Еvrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/.

U raspravi o zakonu koji je u utvrdio i u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, Mira Pekić iz PDP-a rekla je da će poslanici ove stranke podržati zakon, ali da smatraju da ga nije trebalo razmatrati po hitnoj proceduri.

- Trebalo je dati prostora da reagujemo na članove zakona - rekla je Pekićeva.

Ona smatra da je Vlada Republike Srpske trebala da dostavi mišljenje da li Agencija za bankarstvo, Poreska uprava i Agencija za osiguranje Srpske mogu da preuzmu sve obaveze koje im se dodjeljuju zakonom.

Šerif Špago iz SDA smatra da nije dobro što se ovim zakonom Poreskoj upravi Federacije BiH oduzimaju aktivnosti koje je 23 godine provodila i daju federalnoj Upravi za inspekcijske poslove, koja nema ni odjeljenje za ove poslove.

- Bojim se da ćemo dobiti zakon koji u FBiH dugo neće imati ko da sprovodi - ocijenio je Špago.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara najavio je za 29. decembar novu hitnu sjednicu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.