Представнички дом

Усвојен Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма

  • Извор: РТРС
  • 21.12.2023. 20:17

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вечерас је у Сарајеву усвојио по хитном поступку Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, који је усклађен са одговарајућим директивама и уредбама ЕУ у овој области.

Усвајањем овог закона са ознаком "ЕИ" БиХ жели побољшати капацитете за ефикаснију борбу против прања новца и финансирања тероризма у корист пословне заједнице и грађана БиХ.

Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности један је од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, а његовим усвајањем Савјет министара у очекивању добијања датума за отварање преговора шаље снажну поруку Европском савјету који расправља о политици проширења ЕУ.

Нови закон хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима Међународне агенције за борбу против прања новца /ФАТФ/ и Комитета експерата Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/.

У расправи о закону који је у утврдио и у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, Мира Пекић из ПДП-а рекла је да ће посланици ове странке подржати закон, али да сматрају да га није требало разматрати по хитној процедури.

- Требало је дати простора да реагујемо на чланове закона - рекла је Пекићева.

Она сматра да је Влада Републике Српске требала да достави мишљење да ли Агенција за банкарство, Пореска управа и Агенција за осигурање Српске могу да преузму све обавезе које им се додјељују законом.

Шериф Шпаго из СДА сматра да није добро што се овим законом Пореској управи Федерације БиХ одузимају активности које је 23 године проводила и дају федералној Управи за инспекцијске послове, која нема ни одјељење за ове послове.

- Бојим се да ћемо добити закон који у ФБиХ дуго неће имати ко да спроводи - оцијенио је Шпаго.

Предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара најавио је за 29. децембар нову хитну сједницу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм