Gradovi Federacije

Vazduh nešto bolji, ali i dalje nezdrav

  • 18.12.2018. 09:06

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je nešto manja u odnosu na juče, ali je i dalje nezdrav i može imati negativan uticaj na zdravlje građana.

Među najzagađenijim gradovima jutros u 7.00 časova bili su Tuzla, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 196, zatim Ilijaš sa 186, Lukavac 184, Zenica 181, Sarajevo 174 i Goražde 161, podaci su sa internet stranice "Zrak.ekoakcija". 

Indeks kvaliteta vazduha izmjeren u navedenim gradovima označen je kao nezdrav, a kada taj indeks prelazi 150 moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. 

"Vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali", navodi se na ovom sajtu. 

Indeks kvaliteta vazduha u Jajcu jutros je iznosio 106, što je okarakterisano kao nezdrav za osjetljive grupe, a umjereno zagađeni bili su Kakanj i Banovići. 

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje. 

Podaci objavljeni na ovoj internet stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je Srni u Udruženju "Eko akcija" u Sarajevu.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.