Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Vujičić: Trajanje Dejtonskog sporazuma dokaz uspješnosti

  • Izvor: SRNA
  • 19.11.2023. 10:43

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić ocijenio je da su skoro tri decenije trajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dokaz njegove uspješnosti i naglasio da su ovim dokumentom na jedini mogući način riješeni odnosi Republike Srpske i Federacije BiH.

"Zbog toga BiH može postojati samo ako se u potpunosti poštuje dejtonski Ustav, a ne njegov takozvani `duh`, odnosno kako neko želi da ga tumači", izjavio je Srni Vujičić povodom 28 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da postoje inicijative za navodnu nadgradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako se to prije može nazvati razgradnjom, o čemu ne postoji nikakav konsenzus u BiH.

"Bošnjaci bi Dejtonski sporazum rekontruisali tako da ojačaju zajedničke institucije BiH, što nema saglasnost Republike Srpske", istakao je Vujičić i dodao da razgradnja sporazuma može ići i u drugom smjeru ako se bude otvaralo pitanje postojanja Republike Srpske.

On je rekao da je Dejtonski sporazum veoma značajan jer je zaustavio rat u BiH, a za Republiku Srpsku, koja je nastala 9. januara 1992. godine, posebno je bitan jer je njime formalizovana i zaokružena.

Kao istoričar, Vujičić je uporedio trajanje Dejtonskog sporazuma sa drugim državnim organizacijama na prostoru bivše Jugoslavije.

"Na početku 20. vijeka bila je Austrougarska, potom Kraljevina Jugoslavija trajala je manje od četvrt vijeka, SFRJ od kraja Drugog svjetskog rata do 1992. godine, dok Dejtonski sporazum traje skoro 30 godina, što govori o njegovoj uspješnosti", naglasio je Vujičić.

Pratite nas i putem Vibera