Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Вујичић: Трајање Дејтонског споразума доказ успјешности

  • Извор: СРНА
  • 19.11.2023. 10:43

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић оцијенио је да су скоро три деценије трајања Дејтонског мировног споразума доказ његове успјешности и нагласио да су овим документом на једини могући начин ријешени односи Републике Српске и Федерације БиХ.

"Због тога БиХ може постојати само ако се у потпуности поштује дејтонски Устав, а не његов такозвани `дух`, односно како неко жели да га тумачи", изјавио је Срни Вујичић поводом 28 година од закључивања Дејтонског мировног споразума.

Он је напоменуо да постоје иницијативе за наводну надградњу Дејтонског мировног споразума, иако се то прије може назвати разградњом, о чему не постоји никакав консензус у БиХ.

"Бошњаци би Дејтонски споразум реконтруисали тако да ојачају заједничке институције БиХ, што нема сагласност Републике Српске", истакао је Вујичић и додао да разградња споразума може ићи и у другом смјеру ако се буде отварало питање постојања Републике Српске.

Он је рекао да је Дејтонски споразум веома значајан јер је зауставио рат у БиХ, а за Републику Српску, која је настала 9. јануара 1992. године, посебно је битан јер је њиме формализована и заокружена.

Као историчар, Вујичић је упоредио трајање Дејтонског споразума са другим државним организацијама на простору бивше Југославије.

"На почетку 20. вијека била је Аустроугарска, потом Краљевина Југославија трајала је мање од четврт вијека, СФРЈ од краја Другог свјетског рата до 1992. године, док Дејтонски споразум траје скоро 30 година, што говори о његовој успјешности", нагласио је Вујичић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм