Šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Vulić: Zvaničnicima ЕU dokazali da je moguć dogovor

  • Izvor: SRNA
  • 08.03.2024. 17:59

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da su SNSD, HDZ BiH i "trojka" napravili velike pomake i pokazali da se na domaćem terenu mogu postići dogovori i napraviti određeni iskoraci kada su u pitanju zahtjevi ЕU.

Vulićeva je navela da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH jedan od dokaza koliko domaći zvaničnici, u ovom slučaju većina okupljena oko SNSD-a, HDZ-a i "trojke", mogu donijeti racionalno rješenje kada je u pitanju ЕU.

- Smatram da je ekipa koja čini većinu na nivou BiH - `trojka`, SNSD i HDZ napravila velike pomake, da smo pokazali i dokazali da na domaćem terenu možemo da se dogovaramo i napravimo određene iskorake kada su u pitanju zahtjevi ЕU što će doprinijeti boljoj budućnosti svih građana koji ovdje žive - ocijenila je Vulićeva.

Ona je navela da se usvajanjem zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH ispunjava jedan od ključnih prioriteta.

Naziv, sadržaj i definicija ovog zakona, kaže, ukazuju da će se odnositi i primjenjivati na zvaničnike i nosioce javnih funkcija institucija BiH, a da će ostali nivoi vlasti provoditi vlastite zakone u skladu sa nadležnostima.

Ocijenila je i da ovaj zakon nije idealan već da je za izabrane funkcionere rigorozan.

Vulićeva je naglasila da su sada zvaničnicima ЕU dokazali da mogu biti odgovorni, kompromisni i da mogu sami da se dogovore šta je dobro za sve u BiH.

- Dozvolite domaćim političarima da donose dogovore, kompromise i sve ono što se zove bolje sutra za sve građane koji ovdje žive - poručila je ona.

Vulićeva je ukazala i da je danas bilo mnogo kritika od opozicije, te je podsjetila kolege da su dugo godina bili u vlasti i imali priliku da kreiraju ovaj i druge zakone, ali da nisu poštovali mehanizam koordinacije i nisu bili spremni za razgovor i kompromis zbog čega se godinama tapkalo u mjestu.

Ona smatra da će i kada je riječ o zakonu o sudu BiH doći do određenih kompromisa.

- Postići ćemo dogovor. Mi iz Republike Srpske ne odustajemo od svojih stavova i ono što je suštinski bitno kada su u pitanju nadležnosti. Mislim da su radne grupe poprilično postigle dogovor o pitanju nacrta tog zakona - rekla je Vulićeva.

Vulićeva je ukazala da je bitno i dobijanje datuma pregovora, kada je riječ o evropskom putu BiH, i da će sve ono što očekuju građani, biti olakšano u periodu koji slijedi, a to je prvenstveno tranzicija robe i usluga, što će poboljšati status BiH u ekonomskom i svakom drugom pogledu.

Američkoj Ambasadi u BiH i ambasadoru Majklu Marfiju poručila je da će kroz sudski proces koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske doprinijeti tome da će SNSD dobiti veću i nikada viđenu podršku građana u Republici Srpskoj. "Iz te perspektive, oni nama čine uslugu", zaključila je Vulićeva. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: