Шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ

Вулић: Званичницима ЕУ доказали да је могућ договор

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2024. 17:59

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да су СНСД, ХДЗ БиХ и "тројка" направили велике помаке и показали да се на домаћем терену могу постићи договори и направити одређени искораци када су у питању захтјеви ЕУ.

Вулићева је навела да је Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ један од доказа колико домаћи званичници, у овом случају већина окупљена око СНСД-а, ХДЗ-а и "тројке", могу донијети рационално рјешење када је у питању ЕУ.

- Сматрам да је екипа која чини већину на нивоу БиХ - `тројка`, СНСД и ХДЗ направила велике помаке, да смо показали и доказали да на домаћем терену можемо да се договарамо и направимо одређене искораке када су у питању захтјеви ЕУ што ће допринијети бољој будућности свих грађана који овдје живе - оцијенила је Вулићева.

Она је навела да се усвајањем закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ испуњава један од кључних приоритета.

Назив, садржај и дефиниција овог закона, каже, указују да ће се односити и примјењивати на званичнике и носиоце јавних функција институција БиХ, а да ће остали нивои власти проводити властите законе у складу са надлежностима.

Оцијенила је и да овај закон није идеалан већ да је за изабране функционере ригорозан.

Вулићева је нагласила да су сада званичницима ЕУ доказали да могу бити одговорни, компромисни и да могу сами да се договоре шта је добро за све у БиХ.

- Дозволите домаћим политичарима да доносе договоре, компромисе и све оно што се зове боље сутра за све грађане који овдје живе - поручила је она.

Вулићева је указала и да је данас било много критика од опозиције, те је подсјетила колеге да су дуго година били у власти и имали прилику да креирају овај и друге законе, али да нису поштовали механизам координације и нису били спремни за разговор и компромис због чега се годинама тапкало у мјесту.

Она сматра да ће и када је ријеч о закону о суду БиХ доћи до одређених компромиса.

- Постићи ћемо договор. Ми из Републике Српске не одустајемо од својих ставова и оно што је суштински битно када су у питању надлежности. Мислим да су радне групе поприлично постигле договор о питању нацрта тог закона - рекла је Вулићева.

Вулићева је указала да је битно и добијање датума преговора, када је ријеч о европском путу БиХ, и да ће све оно што очекују грађани, бити олакшано у периоду који слиједи, а то је првенствено транзиција робе и услуга, што ће побољшати статус БиХ у економском и сваком другом погледу.

Америчкој Амбасади у БиХ и амбасадору Мајклу Марфију поручила је да ће кроз судски процес који се води против предсједника Републике Српске допринијети томе да ће СНСД добити већу и никада виђену подршку грађана у Републици Српској. "Из те перспективе, они нама чине услугу", закључила је Вулићева. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)