Razgovaramo sa ljekarima

ATV specijal o nepostojećoj aferi "Kiseonik": "Neko je imao zlu namjeru"

  • Izvor: ATV
  • 31.10.2023. 21:40

Nedavno je obustavljena istraga Republičkog javnog tužilaštva, u slučaju nepostojeće afere "Kiseonik".

Aferu je u jeku pandemije Kovid 19 izazvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, tada je nazivajući najvećom aferom vijeka. Njegovi medijski i javni nastupi u vezi s tim izazvali su strah i nesigurnost kod brojnih pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, strah i nesigurnost i kod njihovih porodica, i kod velikog dijela građana Republike Srpske. 

Sve to je zamalo izazvalo katastrofalne posljedice i po pacijente oboljele od kovida 19, ali i sve druge pacijente koji su zbog prirode svojih oboljenja imali potrebu za liječenje kiseonikom.

O svemu tome govorimo u ATV Specijalu posvećenom nepostojećoj aferi ''Kiseonik''.

Doktorica Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra, rekla je da je afera i priča o neispravnom kiseoniku na UKC-u Republike Srpske za vrijeme pandemije virusa korona  dovela u pitanje sve odluke medicinskih radnika i povjerenje građana koje su liječili. 

Milka Jandrić, specijalista Klinike intezivne medicine za nehirurške grane, rekla je da su tada u Kliničkom centru uspjeli da zbrinu sve pacijente koji su se javljali radi zdravstvenih usluga, ali su pružali zdravstvenu podršku i kolegama iz cijele Republike Srpske. 

''Sigurno da ovaj period nije bio jednostavan ni za naše stanovništvo. Tokom cijelog procesa pandemije bili smo dosta transparentni, svakodnevno smo izlazili sa informacijama koje smo mi imali, imali smo i veliku podršku medija ali i razumijevanje našeg zdravstvenog sektora. Ni u jednom trenutku nije manjkalo nikakvih potrebnih lijekova, niti opreme koja nam je trebala za liječenje naših bolesnika. Kiseonična terapija je neophodna kod kritičnih formi bolesti, gdje je glavna klinička slika teška upala pluća'', izjavila je Jandrićeva.

Primarijus doktor Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti, rekao je da je na ovoj Klinici bilo hospitalizovano 355 pacijenata i većina njih je zahtijevala neke od oblika kiseonične terapije.

''Imali smo pet pacijenata koji su zahtijevali respiratornu podršku, odnosno, morali su da idu na respiratore, od čega smo imali jedan smrtni slučaj. U tom slučaju se radilo o djetetu sa teškom urođenom srčanom manom koje je dobilo kovid i preminulo je. Svi ostali pacijenti koji su došli na Kliniku za dječije bolesti su izašli zdravi i dobrog opšteg stanja'', rekao je doktor Mirošljević.

Ljekari su imali dodatni problem tada, a to su bili roditelji, jer kada imate bolesno dijete, onda imate bolesnu i porodicu, kaže Mirošljević.

''I kada vam dođe neko i pita vas 'je l' to onaj kiseonik?', Da, to je taj kiseonik. Ja radim preko 30 godina u UKC-u Republike Srpske. Takav i taj kiseonik je korišten od prvog dana od kad sam ja došao na kliniku. Koristio se za vrijeme kovida i koristi se i sada. Neko je imao zlu namjeru da natovari teško breme na radnike kojima su naveče aplaudirali u Banjaluci, a onda odjednom su htjeli da ih pretvore u zle ljude koji ne razmišljaju ispravno i koji ne razmišljaju medicinski. Medicinski radnici su podnijeli takav pritisak koji je bio neviđen. Ćutali smo, nismo izlazili u medije, davali smo taj kiseonik, brinuli smo o pacijentima i na kraju krajeva, nije nas ni interesovalo toliko to tada. Nismo ni bili svjesni koliko smo se trošili u nemedicinski dio priče, a imali smo pacijente. Nijedno dijete nije pokazivalo znakove pogoršanja bolesti zbog kiseonične terapije“, naglasio je Mirošljević

Rekao je da se ljekari nisu odricali tog kiseonika i nastavili su da ga koriste. 

Еmisiju "ATV Specijal" možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera