Kod Čelinca

Badnjak, srpske trobojke, pjesma - tako se obilježava Badnji dan u Jošavci

  • Izvor: ATV
  • 06.01.2024. 19:18

Badnjak, srpske trobojke, pjesma - tako se obilježava Badnji dan u Jošavci kod Čelinca.

Sve je danas u duhu tradicije, a kažu da im je posebno važno da praznike provedu svi zajedno. Običaj je da mještani zajedno ručaju.

"Tradicionalno svake godine u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku se okupljamo i družimo. Sada je strogi post, pa je i trpeza posna", priča Georgije Janićijević.

"Jutros smo išli po badnjak, sada smo se okupili ovdje malo da se proveselimo, poslije badnjak ide u našu crkvu, pali se i onda vatromet završni čin. - Vidimo da se svi ovdje držite zajedno. Koliko je to teško u današnjem vremenu?- Mogu vam reći da je mnogo teško, ali uz malo sloge i druženja sve se riješi", kaže Branislav Đermanović.

Komšije, prijatelji, kumovi svi su se okupili kako bi zajedno proslavili radost Hristovog rođenja. Kažu svi su dobrodošli. Za mališane je pripremljeno posebno iznenađenje-paketići i božićni pokloni. 

"Hvala Bogu mi smo jedno mjesto koje ima dosta i djece, omladine, tako da imamo kome i dati i čemu se i radovati. Borimo se da svi budemo zadovoljni, a Hvala Bogu ovdje smo svi stabilni, zdravi smo, bitno je da je komšiluk dobar, slažemo se, to je najbitnije", kaže Ranko Trivić. 

Osim što su dobri domaćini  u Jošavci se mogu pohvaliti i humanošću- organizovana je akcija za pomoć oboljelom komšiji. 

"Vrijeme praznika je naročito kod nas pravoslavaca vrijeme darivanja i evo danas mi kao organizatori ovdje centralnog badnjaka naše parohije, na tromeđi tri najljepša sela Grabovac, Crni Vrh i Jošavka skupili su danas neki prigodan poklon išli smo gore kod njega kući čestitali Badnji dan i sutrašnji Božić i uručili mu taj poklon ispred nas, njegovih komšija", priča Draško Malić.

Najradosniji hrišćanski praznik-Božić, mještani će da dočekaju na ponoćnoj liturgiji u manastiru Stuplje koji se nalazi nedaleko od Jošavke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: