Код Челинца

Бадњак, српске тробојке, пјесма - тако се обиљежава Бадњи дан у Јошавци

  • Извор: АТВ
  • 06.01.2024. 19:18

Бадњак, српске тробојке, пјесма - тако се обиљежава Бадњи дан у Јошавци код Челинца.

Све је данас у духу традиције, а кажу да им је посебно важно да празнике проведу сви заједно. Обичај је да мјештани заједно ручају.

"Традиционално сваке године у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику се окупљамо и дружимо. Сада је строги пост, па је и трпеза посна", прича Георгије Јанићијевић.

"Јутрос смо ишли по бадњак, сада смо се окупили овдје мало да се провеселимо, послије бадњак иде у нашу цркву, пали се и онда ватромет завршни чин. - Видимо да се сви овдје држите заједно. Колико је то тешко у данашњем времену?- Могу вам рећи да је много тешко, али уз мало слоге и дружења све се ријеши", каже Бранислав Ђермановић.

Комшије, пријатељи, кумови сви су се окупили како би заједно прославили радост Христовог рођења. Кажу сви су добродошли. За малишане је припремљено посебно изненађење-пакетићи и божићни поклони. 

"Хвала Богу ми смо једно мјесто које има доста и дјеце, омладине, тако да имамо коме и дати и чему се и радовати. Боримо се да сви будемо задовољни, а Хвала Богу овдје смо сви стабилни, здрави смо, битно је да је комшилук добар, слажемо се, то је најбитније", каже Ранко Тривић. 

Осим што су добри домаћини  у Јошавци се могу похвалити и хуманошћу- организована је акција за помоћ обољелом комшији. 

"Вријеме празника је нарочито код нас православаца вријеме даривања и ево данас ми као организатори овдје централног бадњака наше парохије, на тромеђи три најљепша села Грабовац, Црни Врх и Јошавка скупили су данас неки пригодан поклон ишли смо горе код њега кући честитали Бадњи дан и сутрашњи Божић и уручили му тај поклон испред нас, његових комшија", прича Драшко Малић.

Најрадоснији хришћански празник-Божић, мјештани ће да дочекају на поноћној литургији у манастиру Ступље који се налази недалеко од Јошавке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина