Svetosavska akademija

"Bez vjere strahovi i slabosti bujaju"

  • Izvor: Tanjug
  • 27.01.2022. 22:22

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrijednosti čovjeku vjera potrebnija nego ikada.

"Kroz istoriju čovječanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svjedočila nepotkupljivim idealima", rekao je patrijarh na svečanosti.

On je podsjetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uvjeren da je nešto trajno moguće ostaviti samo vjerom, te je najprije utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom vjerom.

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primijetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovječanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svjedoci nerazumnim podjelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

Patrijarh je ocijenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvjesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

"Čovjek bez autentičnog iskustva Savine vjere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vrijemenu devalvacije neprolaznih vrijednosti čovjeku je vjera potrebnija nego ikada", kazao je patrijarh.

Kazao je i da u vjeri čovjek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

"Iskustvo vjere neutrališe podjele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vjera je izvor svakog blaga", poručio je patrijarh.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?