Svetosavska akademija

"Bez vjere strahovi i slabosti bujaju"

  • Извор: Танјуг
  • 27.01.2022. 22:22

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrijednosti čovjeku vjera potrebnija nego ikada.

"Kroz istoriju čovječanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svjedočila nepotkupljivim idealima", rekao je patrijarh na svečanosti.

On je podsjetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uvjeren da je nešto trajno moguće ostaviti samo vjerom, te je najprije utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom vjerom.

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primijetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovječanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svjedoci nerazumnim podjelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

Patrijarh je ocijenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvjesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

"Čovjek bez autentičnog iskustva Savine vjere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vrijemenu devalvacije neprolaznih vrijednosti čovjeku je vjera potrebnija nego ikada", kazao je patrijarh.

Kazao je i da u vjeri čovjek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

"Iskustvo vjere neutrališe podjele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vjera je izvor svakog blaga", poručio je patrijarh.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.