Svjetski dan voda

Borojević: Moramo da promijenimo percepciju javnosti, vode nema u neograničenim količinama

  • Izvor: ATV
  • 22.03.2024. 08:14

Svjetski dan voda obilježava se širom svijeta 22. marta u cilju skretanja pažnje na izuzetnu važnost vode i vodnih resursa. Voda je vrlo važan resurs neophodan za život na Zemlji, ali, nažalost, u mnogim zemljama svijeta pitka voda nije svima dostupna.

Republika Srpska se opravdano smatra područjem izuzetno bogatim vodnim resursima. To je rekao i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević koji je ATV jutro naveo da je BiH jedna od zemalja u bivšoj Jugoslaviji sa najviše vodnih resursa. Međutim, vodu trebamo racionalno trošiti.

„Trebamo da budemo svjesni da voda nije samo naša, da je dijelimo sa zemljama u regionu, tako da možemo zaključiti da smo bogati vodom. Ali isto tako moramo napraviti razliku između vodnih resursa u smislu vode za piće i vode koju vidimo u vodotocima“, rekao je Borojević za ATV.

Generalna percepcija javnosti kod nas je da imamo vode u neograničenim količinama. To i nije u potpunosti tako.

„Naš cilj je da apelujemo na javnost da se voda racionalno troši. Svaki pojedinac svojim akcijama, svojim djelovanjem u smislu racionalnog trošenja vode može da značajno utiče na njeno čuvanje. Moramo da utičemo na javnost da se promijeni percepcija, da vode nema u neograničenim količinama, posebno nema pitke vode. Kod nas je problem što mi koristimo pitku vodu kao tehničku vodu. U tom smislu je zaista potrebno da se napravi racionalizacija“, izjavio je on.

Govoreći o klimatskim promjenama i kako to utiče na vodne resurse, Borojević je rekao da povećanje prosječne temperature izaziva anomalije u smislu kruženja vode u prirodi, odnosno, imamo ekstremne pojave poplava a potom sušne periode, a posebno zabrinjavaju sušni periodi tokom zime.

„Porastom temperature okeana i porastom temperature vazduha dešavaju se ekstremi na područjima gdje to nije karakteristično. Prošle godine smo imali oluje u našem područjima za koje to nije karakteristično. Promjene temperature utiču na život svih ljudi i cijeli eko-sistem“, izjavio je Borojević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina