Свјетски дан вода

Боројевић: Морамо да промијенимо перцепцију јавности, воде нема у неограниченим количинама

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2024. 08:14

Свјетски дан вода обиљежава се широм свијета 22. марта у циљу скретања пажње на изузетну важност воде и водних ресурса. Вода је врло важан ресурс неопходан за живот на Земљи, али, нажалост, у многим земљама свијета питка вода није свима доступна.

Република Српска се оправдано сматра подручјем изузетно богатим водним ресурсима. То је рекао и директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић који је АТВ јутро навео да је БиХ једна од земаља у бившој Југославији са највише водних ресурса. Међутим, воду требамо рационално трошити.

„Требамо да будемо свјесни да вода није само наша, да је дијелимо са земљама у региону, тако да можемо закључити да смо богати водом. Али исто тако морамо направити разлику између водних ресурса у смислу воде за пиће и воде коју видимо у водотоцима“, рекао је Боројевић за АТВ.

Генерална перцепција јавности код нас је да имамо воде у неограниченим количинама. То и није у потпуности тако.

„Наш циљ је да апелујемо на јавност да се вода рационално троши. Сваки појединац својим акцијама, својим дјеловањем у смислу рационалног трошења воде може да значајно утиче на њено чување. Морамо да утичемо на јавност да се промијени перцепција, да воде нема у неограниченим количинама, посебно нема питке воде. Код нас је проблем што ми користимо питку воду као техничку воду. У том смислу је заиста потребно да се направи рационализација“, изјавио је он.

Говорећи о климатским промјенама и како то утиче на водне ресурсе, Боројевић је рекао да повећање просјечне температуре изазива аномалије у смислу кружења воде у природи, односно, имамо екстремне појаве поплава а потом сушне периоде, а посебно забрињавају сушни периоди током зиме.

„Порастом температуре океана и порастом температуре ваздуха дешавају се екстреми на подручјима гдје то није карактеристично. Прошле године смо имали олује у нашем подручјима за које то није карактеристично. Промјене температуре утичу на живот свих људи и цијели еко-систем“, изјавио је Боројевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.