Neretva

Brža od dvadeset mladića: Slađana Milićević prva doplivala do časnog krsta

  • Izvor: SRNA
  • 19.01.2022. 17:52

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Neretvi u Mostaru.

U plivanju je učestvovalo više od dvadesetak mladića i nekoliko djece uglavnom iz Mostara, ali i okolnih mjesta, a prvi put u Neretvi je zaplivala i jedna djevojka.

Milićevićeva, čiji su korijeni iz Mostara, kaže da ljeta provodi u ovom gradu i na rijeci Neretvi i da joj je uvijek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

"Prvi put plivam za Časni krst. Jako mi je drago što sam jedina žena ovdje i nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će plivati", rekla je Milićevićeva.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin istakao je da su plivači iz Mostara i okolnih mjesta, ali da su sve to potomci Mostaraca koji ne žive trenutno u ovom gradu, među kojima najmlađi učesnik plivanja ima devet godina, a najstariji više od 65 godina.

Borovčanin je dodao da se na Neretvi pliva već sedmu godinu za Časni krst i da je ovaj put manifestacija bila najmasovnija.

"Prvi put da je jedno žensko učestvovalo i nadam se da će ovaj njen potez ohrabriti druge djevojke da nam se pridruže", rekao je Borovčanin.

Borovčanin je podsjetio da plivanje za Časni krst na Bogojavljenje simbolizuje potapanje tijela u vodu u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordanu koji se proslavlja na praznik Bogojavljenja.

Na ovaj praznik u hramovima se osvještava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časni krst. 

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program