Neretva

Brža od dvadeset mladića: Slađana Milićević prva doplivala do časnog krsta

  • Извор: СРНА
  • 19.01.2022. 17:52

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Neretvi u Mostaru.

U plivanju je učestvovalo više od dvadesetak mladića i nekoliko djece uglavnom iz Mostara, ali i okolnih mjesta, a prvi put u Neretvi je zaplivala i jedna djevojka.

Milićevićeva, čiji su korijeni iz Mostara, kaže da ljeta provodi u ovom gradu i na rijeci Neretvi i da joj je uvijek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

"Prvi put plivam za Časni krst. Jako mi je drago što sam jedina žena ovdje i nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će plivati", rekla je Milićevićeva.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin istakao je da su plivači iz Mostara i okolnih mjesta, ali da su sve to potomci Mostaraca koji ne žive trenutno u ovom gradu, među kojima najmlađi učesnik plivanja ima devet godina, a najstariji više od 65 godina.

Borovčanin je dodao da se na Neretvi pliva već sedmu godinu za Časni krst i da je ovaj put manifestacija bila najmasovnija.

"Prvi put da je jedno žensko učestvovalo i nadam se da će ovaj njen potez ohrabriti druge djevojke da nam se pridruže", rekao je Borovčanin.

Borovčanin je podsjetio da plivanje za Časni krst na Bogojavljenje simbolizuje potapanje tijela u vodu u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordanu koji se proslavlja na praznik Bogojavljenja.

Na ovaj praznik u hramovima se osvještava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časni krst. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.