Zabrinjavajući podaci

Brzina odnosi živote

  • Izvor: ATV
  • 29.10.2023. 18:59

Crne hronike ovih dana pune saobraćajne nesreće. Neprilagođena brzina procentualno je na putevima Srpske najčešći uzrok. U Bijeljini je sudeći prema izvještaju Policijske uprave, u prvih devet mjeseci ove godine, neprilagođena brzina čini 50% broja zabilježenih prekršaja.

"I dalje je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. Čak 33 nezgode su se dogodile kao posljedica neprilagođene brzine. U ovom periodu evidentirano je 7.952 prekršaja što čini oko 50 odsto od ukupnog broja prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja", kaže Radenko Knežević, inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja.

Broj bi bio i veći da stacionarni radari nisu postavljeni. Čak 12 ih je na području PU Bijeljina, od koji je 11 u funkciji. Jedan od radara je i rekorder po broju evidentiranih prekršaja.

Najveća frekvencija saobraćaja na regionu Semberije jeste putni pravac Bijeljina-Tuzla i putni pravac Bijeljina-Brčko. U mjestu Dragaljevac na putu ka Brčkom je i stacionarni radar koji nosi i treće neslavno mjesto po broju zabilježenih prekršaja brzine, te zabilježi dnevno i preko 100 onih koji su prekoračili brzinu.

Nesavjesni vozači ne mare na apele, ipak, ono što je evidentno je da ih novčane kazne koje su zakonski propisane koliko toliko natjeraju da prikoče. Stacionarni radari su u tom pogledu dosta pomogli da vozači smanje brzinu.

"Kada je u pitanju brzina kao uzrok saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, konstatujemo da je došlo do pada za oko 10 odsto gdje je neprilagođena brzina dominantni uzrok, odnosno činilac nezgode", dodaje Knežević.

U prvih devet mjeseci na području PU Bijeljina, dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i 66 sa težim, te 155 sa lakšim tjelesnim, u njima je 14 lica zadobilo smrtne povrede, 52 teže i 229 lakše.

U prvih devet mjeseci na području grada Bijeljine, smrtno je stradalo pet lica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.