Ministar pravde Republike Srpske

Bukejlović za ATV o štrajku u pravosudnim institucijama: Moramo naći rješenje

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2024. 19:58

Ministarstvo pravde je već početkom februara od strane Sindikata pravosuđa obaviješteno da će 28. februara stupiti u generalni štrajk i da će štrajk trajati dok ne budu ispunjeni određeni zahtjevi, rekao je za ATV ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

"Samom tom odlukom koja nam je upućena su iznijeli svoje zahtjeve koji se odnose na diskriminaciju, odnosno na njihov status u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija", rekao je Bukejlović.

Bukejlović ističe da je u odluci o stupanju u štrajk navedena njihova potreba, odnosno zahtjev, da se uskladi povećanje plata koliko je bilo povećanje plata nosiocima pravosudnih funkcija.

Dodik: Srpska nema potrebe da redefiniše svoje strateške ciljeve

Dodik: Srpska nema potrebe da redefiniše svoje strateške ciljeve

"Ono što mi moramo napomenuti uvijek da su to dva odvojena zakona. Plate nosioca funkcija regulisane su jednim zakonom dok je drugim zakonom regulisana plata zaposlenih u institucijama pravosuđa, odnosno administracije", rekao je Bukejlović.

On je naglasio da je plata nosilaca pravosudnih funkcija i ustavna kategorija koja kaže da jednom stečena prava i naknade nosioca pravosudnih funkcija se ne mogu mijenjati.

"A ta ista plata raste procentualno, zavisno od pitanja prosječne plate u prethodnoj godini tako da se desila ta disproporcija, ali to je bila ustavna kategorija u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija", rekao je Bukejlović.

Kako štrajk utiče ne građane?

Ministar pravde ističe da je po samom prijemu odluke o stupanju u štrajk, ministarstvo donijelo riješenje o minimumu procesa rada kojim se svakoj instituciji posebno zavisno o vrste poslova određuje šta je minimum procesa rada kako bi se spriječilo nanošene štete za fizička i pravna lica.

"I na taj način smo definisali da se tekuće stvari kao što su prijem zavođenja opreme pošte, izdavanje određenih uvjerenja koje pravosudne ustanove  vode po službenoj dužnosti se moraju izdavati fizičkim i pravnim licima kako oni ne bi trpili štetu", rekao je Bukejlović.

On je rekao da se mora naći kompromis koji se odnosi na zahtjeve sindikata.

"Ministarstvo pravde ima razumijevanja kako prema zaposlenima u pravosuđu i da se tu nalazimo u situaciji gdje mi trenutno nismo u mogućnosti da iznađemo novčana sredstva kojim bi ispunili njihove zahtjeve", rekao je Bukejlović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.