Министар правде Републике Српске

Букејловић за АТВ о штрајку у правосудним институцијама: Морамо наћи рјешење

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 19:58

Министарство правде је већ почетком фебруара од стране Синдиката правосуђа обавијештено да ће 28. фебруара ступити у генерални штрајк и да ће штрајк трајати док не буду испуњени одређени захтјеви, рекао је за АТВ министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

"Самом том одлуком која нам је упућена су изнијели своје захтјеве који се односе на дискриминацију, односно на њихов статус у односу на носиоце правосудних функција", рекао је Букејловић.

Букејловић истиче да је у одлуци о ступању у штрајк наведена њихова потреба, односно захтјев, да се усклади повећање плата колико је било повећање плата носиоцима правосудних функција.

Додик: Српска нема потребе да редефинише своје стратешке циљеве

Додик: Српска нема потребе да редефинише своје стратешке циљеве

"Оно што ми морамо напоменути увијек да су то два одвојена закона. Плате носиоца функција регулисане су једним законом док је другим законом регулисана плата запослених у институцијама правосуђа, односно администрације", рекао је Букејловић.

Он је нагласио да је плата носилаца правосудних функција и уставна категорија која каже да једном стечена права и накнаде носиоца правосудних функција се не могу мијењати.

"А та иста плата расте процентуално, зависно од питања просјечне плате у претходној години тако да се десила та диспропорција, али то је била уставна категорија у односу на носиоце правосудних функција", рекао је Букејловић.

Како штрајк утиче не грађане?

Министар правде истиче да је по самом пријему одлуке о ступању у штрајк, министарство донијело ријешење о минимуму процеса рада којим се свакој институцији посебно зависно о врсте послова одређује шта је минимум процеса рада како би се спријечило наношене штете за физичка и правна лица.

"И на тај начин смо дефинисали да се текуће ствари као што су пријем завођења опреме поште, издавање одређених увјерења које правосудне установе  воде по службеној дужности се морају издавати физичким и правним лицима како они не би трпили штету", рекао је Букејловић.

Он је рекао да се мора наћи компромис који се односи на захтјеве синдиката.

"Министарство правде има разумијевања како према запосленима у правосуђу и да се ту налазимо у ситуацији гдје ми тренутно нисмо у могућности да изнађемо новчана средства којим би испунили њихове захтјеве", рекао је Букејловић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина