Formiran lokalni Krizni štab

Cijelo područje Sokoca proglasiti ugroženim zbog svinjske kuge

  • Izvor: ATV
  • 04.12.2023. 19:17

Afrička kuga je potvrđena kod tri od četiri uginule divlje svinje, pronađene na lokalitetu Puhovca kod Sokoca. Leševi uginulih životinja preventivno i adekvatno su uklonjeni, rečeno je iz Lovačkog udruženja "Glasinac".

"Što se tiče lovaca, oni će preuzeti sve potrebne mjere na terenu i uklanjanjem tih jedinki koje se pronađu, na adekvatan način propisan propisima Inspektorata Veterinarskog", rekao je Rade Marković, sekretar Lovačkog udruženja "Glasinac" u Sokocu.

Opasnost od širenja ove bolesti je velika, ali se ne može prenijeti na druge životinje, niti na čovjeka, rekao je Nikola Planinčić, veterinarski inspektor, te dodao da ukoliko stanovnici ove opštine primjete čudno ponašanje svojih svinja, odmah pozovu veterinarsku inspekciju.

"Kod nas je specifičan slučaj, zato što prvo pojavljivanje imamo na divljači. Tako da ćemo budno pratiti situaciju, popisati, identifikovati sva imanja i staviti pod nadzor sva imanja na teritoriji opštine Sokolac, koja imaju domaće svinje", rekao je Mirko Stanišić, veterinar.

"Povišena temperatura, preko 41°, nekordinisano kretanje, svinja je apatična, slabije jede. Е sada, kako odmiče tok bolesti, javljaju se neka tačkasta krvarenja po tijelu svinja i svinja brzo ugine", rekao je Nikola Planinčić, veterinarski inspektor grada Istočno Sarajevo.

Formiran je i lokalni Krizni štab. Ovaj štab će preporučiti Republičkom kriznom centru da se odredi zaraženi krug na udaljenosti od tri kilometra od žarišta, te da se uvedu restriktivne mjere za ugroženi pojas, u krugu od deset kilometara.

"Predložićemo Republičkom kriznom centru, da se ovo područje, gdje su pronađene svinje proglasi ugroženim i područjem zaraženim, a gotovo cijela opština će biti proglašena ugroženim područjem", rekao je Milovan Bjelica, predsjednik Kriznog štaba za kontrolu afričke kuge.

Veterinarski institut "Vaso Butozan" u Banjaluci, potvrdio je afričku kugu kod tri od četiri divlje svinje u okolini Sokoca. Ovim povodom, Lovačko udruženje "Glasinac" pojačaće prisustvo lovaca u lovištu.


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.