Формиран локални Кризни штаб

Цијело подручје Сокоца прогласити угроженим због свињске куге

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2023. 19:17

Афричка куга је потврђена код три од четири угинуле дивље свиње, пронађене на локалитету Пуховца код Сокоца. Лешеви угинулих животиња превентивно и адекватно су уклоњени, речено је из Ловачког удружења "Гласинац".

"Што се тиче ловаца, они ће преузети све потребне мјере на терену и уклањањем тих јединки које се пронађу, на адекватан начин прописан прописима Инспектората Ветеринарског", рекао је Раде Марковић, секретар Ловачког удружења "Гласинац" у Сокоцу.

Опасност од ширења ове болести је велика, али се не може пренијети на друге животиње, нити на човјека, рекао је Никола Планинчић, ветеринарски инспектор, те додао да уколико становници ове општине примјете чудно понашање својих свиња, одмах позову ветеринарску инспекцију.

"Код нас је специфичан случај, зато што прво појављивање имамо на дивљачи. Тако да ћемо будно пратити ситуацију, пописати, идентификовати сва имања и ставити под надзор сва имања на територији општине Соколац, која имају домаће свиње", рекао је Мирко Станишић, ветеринар.

"Повишена температура, преко 41°, некординисано кретање, свиња је апатична, слабије једе. Е сада, како одмиче ток болести, јављају се нека тачкаста крварења по тијелу свиња и свиња брзо угине", рекао је Никола Планинчић, ветеринарски инспектор града Источно Сарајево.

Формиран је и локални Кризни штаб. Овај штаб ће препоручити Републичком кризном центру да се одреди заражени круг на удаљености од три километра од жаришта, те да се уведу рестриктивне мјере за угрожени појас, у кругу од десет километара.

"Предложићемо Републичком кризном центру, да се ово подручје, гдје су пронађене свиње прогласи угроженим и подручјем зараженим, а готово цијела општина ће бити проглашена угроженим подручјем", рекао је Милован Бјелица, предсједник Кризног штаба за контролу афричке куге.

Ветеринарски институт "Васо Бутозан" у Бањалуци, потврдио је афричку кугу код три од четири дивље свиње у околини Сокоца. Овим поводом, Ловачко удружење "Гласинац" појачаће присуство ловаца у ловишту.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм