SPC

Danas su Miholjske zadušnice – obilaskom grobova i paljenjem svijeća sjećamo se preminulih

  • Izvor: RTS
  • 07.10.2023. 08:00

Danas su Miholjske zadušnice – dan koji pravoslavni hrišćani posvećuju preminulima i prema tradiciji obilaze grobove, pale svijeće i služe pomene.

U pravoslavnim crkvama svake subote liturgijski se sjećamo onih koji više nisu sa nama. Ipak, tokom godine posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, Svete Trojice, Mitrovdana i Miholjdana.

Nesvakidašnji snimak: Slijetanje koje se ne viđa često, avion

Nesvakidašnji snimak: Slijetanje koje se ne viđa često, avion "zaplesao" na vjetru

Vjernici na zadušnice mole Gospoda za pokoj i mir duša i oprost grijehova koje su njihovi preminuli počinili za života.

Ukoliko nije moguće izaći na groblja, svijeću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Molitva je posebno važna, jer preseljenjem sa ovoga svijeta, upokojeni više ne mogu da utiču na svoje spasenje.

Molitva za pokojne

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život vječni, i sve upokojene u pobožnosti i vjeri, i oprosti im svako sagrješenje, hotimično i nehotimično, što sagriješiše riječju, ili djelom, ili mišlju. I useli ih u mjesta svijetla, u mjesta svježine, u mjesta odmora, odakle odbježe svaka muka, žalost i uzdisanje,gdje gledanje lica Tvoga veseli sve od vijeka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i vječnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvijek i u vijekove vijekova.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: