СПЦ

Данас су Михољске задушнице – обиласком гробова и паљењем свијећа сјећамо се преминулих

  • Извор: РТС
  • 07.10.2023. 08:00

Данас су Михољске задушнице – дан који православни хришћани посвећују преминулима и према традицији обилазе гробове, пале свијеће и служе помене.

У православним црквама сваке суботе литургијски се сјећамо оних који више нису са нама. Ипак, током године посебно се издвајају четири задушна дана – суботе уочи Васкршњег поста, Свете Тројице, Митровдана и Михољдана.

Несвакидашњи снимак: Слијетање које се не виђа често, авион

Несвакидашњи снимак: Слијетање које се не виђа често, авион "заплесао" на вјетру

Вјерници на задушнице моле Господа за покој и мир душа и опрост гријехова које су њихови преминули починили за живота.

Уколико није могуће изаћи на гробља, свијећу покојницима ваљало би упалити у цркви.

Молитва је посебно важна, јер пресељењем са овога свијета, упокојени више не могу да утичу на своје спасење.

Молитва за покојне

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вјечни, и све упокојене у побожности и вјери, и опрости им свако сагрјешење, хотимично и нехотимично, што сагријешише ријечју, или дјелом, или мишљу. И усели их у мјеста свијетла, у мјеста свјежине, у мјеста одмора, одакле одбјеже свака мука, жалост и уздисање,гдје гледање лица Твога весели све од вијека свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вјечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш,и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим,и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увијек и у вијекове вијекова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: