SPC

Danas su Zadušnice

  • Izvor: ATV
  • 09.03.2024. 07:55

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju Velike ili zimske zadušnice kada se prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Zimske zadušnice najavljuju i pripreme za početak Vaskršnjeg posta.

Velike zadušnice danas će biti obilježene i na vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbliže crkve, i da tu upale svijeću. Na zadušnice se u crkvama SPC širom svijeta služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito. Poslije službe ide se na groblje gdje se pale svijeće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove. Na zadušnice se na groblje i u crkvu nosi kuvano žito – koljivo, koje podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svjetlosti Sunca.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božije milosrđe kojim se zalečuju rane grijeha. Svijeća je simbol svjetlosti Hristove koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Isus Hrist obasjava duše preminulih. Zadušnice su i dan kada se posebno obraća pažnja na dijelenje milostinje zbog čega bi svakom prosjaku trebalo udijeliti milostinju i dio hrane koju nosimo sa sobom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: