СПЦ

Данас су Задушнице

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2024. 07:55

Српска православна црква и њени вјерници обиљежавају Велике или зимске задушнице када се прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Зимске задушнице најављују и припреме за почетак Васкршњег поста.

Велике задушнице данас ће бити обиљежене и на војничком спомен-гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу.

Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да иду до најближе цркве, и да ту упале свијећу. На задушнице се у црквама СПЦ широм свијета служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито. Послије службе иде се на гробље гдје се пале свијеће, а свештеник обави обред и окади гробове. На задушнице се на гробље и у цркву носи кувано жито – кољиво, које подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости Сунца.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божије милосрђе којим се залечују ране гријеха. Свијећа је симбол свјетлости Христове која треба да нас подсјети на свјетлост којом Исус Христ обасјава душе преминулих. Задушнице су и дан када се посебно обраћа пажња на дијелење милостиње због чега би сваком просјаку требало удијелити милостињу и дио хране коју носимо са собом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: