SPC

Danas sveti mučenik Teodot i sedam mučenica, ovo je molitva

  • Izvor: Magazin novosti
  • 31.05.2023. 09:04

Pravoslavna crkva slavi svetog mučenika Teodot sa sedam djevojaka mučenica 18. maja po crkvenom, a 31. maja po gregorijanskom kalendaru, a svetog mučenika Teodota slavi i 7. juna (20. juna).

Teodot Ankirski je bio krčmar koji je pružao utočište prognanim hrišćanima u Ankari krajem trećeg vijeka.

Teodot je držao krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vrijeme cara Dioklecijana. Bio je oženjen. Njegova krčma je bila sklonište progonjenim hrišćanima. Tajno je slao pomoć razbjeglim hrišćanima po planinama, i tajno prikupljao tijela poginulih i sahranjivao. U to vrijeme na sud je izvedeno i mučeno za Hrista sedam djevojaka, koje su potom utopljene u jezeru. Tih sedam mučenica su: Tekusa, Aleksandra, Klavdija, Faina, Efrasija, Matrona, i Julija. Teodot je izašao noću, izvadio njihova tijela iz jezera i sahranio ih je.

Cijele porodice odlaze iz Hrvatske

Cijele porodice odlaze iz Hrvatske

Međutim neko ga je izdao sudiji, i sudija ga je stavio na teške muke, koje je on sve junački izdržao. Kada mu je mučitelj cijelo tijelo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem posiječe. Kada je izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakahu za njim, a sveti Teodot im je govorio:

"Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Poslije toga je posječen 303. godine. Neki sveštenik je časno sahranio tijelo mučenikovo na jednu uzvišicu izvan grada. Na tome mjestu kasnije je podignut hram u ime svetog Teodota.

Molitva

Bio si nasljednik Apostola prijestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.