SPC

Danas sveti mučenik Teodot i sedam mučenica, ovo je molitva

  • Извор: Магазин новости
  • 31.05.2023. 09:04

Pravoslavna crkva slavi svetog mučenika Teodot sa sedam djevojaka mučenica 18. maja po crkvenom, a 31. maja po gregorijanskom kalendaru, a svetog mučenika Teodota slavi i 7. juna (20. juna).

Teodot Ankirski je bio krčmar koji je pružao utočište prognanim hrišćanima u Ankari krajem trećeg vijeka.

Teodot je držao krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vrijeme cara Dioklecijana. Bio je oženjen. Njegova krčma je bila sklonište progonjenim hrišćanima. Tajno je slao pomoć razbjeglim hrišćanima po planinama, i tajno prikupljao tijela poginulih i sahranjivao. U to vrijeme na sud je izvedeno i mučeno za Hrista sedam djevojaka, koje su potom utopljene u jezeru. Tih sedam mučenica su: Tekusa, Aleksandra, Klavdija, Faina, Efrasija, Matrona, i Julija. Teodot je izašao noću, izvadio njihova tijela iz jezera i sahranio ih je.

Cijele porodice odlaze iz Hrvatske

Cijele porodice odlaze iz Hrvatske

Međutim neko ga je izdao sudiji, i sudija ga je stavio na teške muke, koje je on sve junački izdržao. Kada mu je mučitelj cijelo tijelo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem posiječe. Kada je izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakahu za njim, a sveti Teodot im je govorio:

"Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Poslije toga je posječen 303. godine. Neki sveštenik je časno sahranio tijelo mučenikovo na jednu uzvišicu izvan grada. Na tome mjestu kasnije je podignut hram u ime svetog Teodota.

Molitva

Bio si nasljednik Apostola prijestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)