Banjaluka

Direktor Fonda PIO otkrio kada će biti isplaćene penzije

  • Izvor: RTRS
  • 21.12.2023. 13:22

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić otkrio je kada će biti isplaćene decembarske penzije.

On je rekao da će penzioneri primanja dobiti prije božićnih praznika.

Milić je rekao da Nova godina donosi novo redovno godišnje usklađivanje penzija i promjene uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

"Od 1. januara 2024. pravo na starosnu penziju imaće žene i muškarci sa minimalno 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života. Kada je riječ o drugom uslovu, a to je 40 godina penzijskog staža, i žene i muškarci moraće da imaju minimum 59 godina i osam mjeseci života. Do kraja ove godine, to je 59 godina i četiri mjeseca. Što se tiče povoljnosti kada su u pitanju žene i odlazak u starosnu penziju sa navršenih 35 godina staža osiguranja, od Nove godine moraće da imaju navršenih 57 godina i osam mjeseci. Ovaj prelazni period se završava 2025. godine, kada se izjednačavaju uslovi za muškarce i žene na minimalno 60 godina života i navršenih 40 godina staža", naveo je Milić.


Loše prognoze za cijenu prasića u Srpskoj: Biće i više od 20 KM

Loše prognoze za cijenu prasića u Srpskoj: Biće i više od 20 KM

On je podsjetio da najniža penzija u Republici Srpskoj iznosi 275 KM i dobija se za 15 godina radnog staža, dok prosječna iznosi 807 KM i dobija se za 40 godina staža.

Milić je rekao da bi povećanje najniže plate uticalo i na rast penzija.

On je podsjetio da svi koji primaju penzije iz Republike Srpske, a žive u zemljama bivše države nisu obavezni da dostavljaju potvrdu o životu, piše "RTRS".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: