Бањалука

Директор Фонда ПИО открио када ће бити исплаћене пензије

  • Извор: РТРС
  • 21.12.2023. 13:22

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић открио је када ће бити исплаћене децембарске пензије.

Он је рекао да ће пензионери примања добити прије божићних празника.

Милић је рекао да Нова година доноси ново редовно годишње усклађивање пензија и промјене услове за остваривање права на старосну пензију.

"Од 1. јануара 2024. право на старосну пензију имаће жене и мушкарци са минимално 15 година стажа осигурања и навршених 65 година живота. Када је ријеч о другом услову, а то је 40 година пензијског стажа, и жене и мушкарци мораће да имају минимум 59 година и осам мјесеци живота. До краја ове године, то је 59 година и четири мјесеца. Што се тиче повољности када су у питању жене и одлазак у старосну пензију са навршених 35 година стажа осигурања, од Нове године мораће да имају навршених 57 година и осам мјесеци. Овај прелазни период се завршава 2025. године, када се изједначавају услови за мушкарце и жене на минимално 60 година живота и навршених 40 година стажа", навео је Милић.


Лоше прогнозе за цијену прасића у Српској: Биће и више од 20 КМ

Лоше прогнозе за цијену прасића у Српској: Биће и више од 20 КМ

Он је подсјетио да најнижа пензија у Републици Српској износи 275 КМ и добија се за 15 година радног стажа, док просјечна износи 807 КМ и добија се за 40 година стажа.

Милић је рекао да би повећање најниже плате утицало и на раст пензија.

Он је подсјетио да сви који примају пензије из Републике Српске, а живе у земљама бивше државе нису обавезни да достављају потврду о животу, пише "РТРС".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм