Istraživanja

Djeca koja piju energetska pića podložnija mentalnim poremećajima

  • 09.02.2024. 18:34

Prema istraživanju sa Univerziteta Njukasl i Tisajd, energetska pića mogu da imaju negativan uticaj na dječji mozak, jer njihova upotreba povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne misli.

Konzumiranje energetskih napitaka ima za cilj povećanje energije uz kofein i druge stimulanse.

U studiji objavljenoj u časopisu Pablik Helt, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona djece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića.

Britanski naučnici su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine i otkrili još više negativnih posljedica po mentalno i fizičko zdravlje djece izazvanih konzumiranjem energetskih napitaka, rekla je glavna autorka studije, profesorka Amelia Lejk sa Univerziteta Tisajd za Foks njuz.

“Ponovili smo istraživanje samo da bismo pronašli veći, očigledan, dokaz koji ukazuje na to da je konzumiranje ovih pića povezano sa negativnim zdravstvenim ishodima”, dodala je ona.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci mlađoj od 16 godina.

Sadržaj kofeina u energetskim napicima kreće se od 50 miligrama do 505 miligrama po jednom piću.

“Ovi dokazi ukazuju na to da energetskim pićima nije mjesto u ishrani djece i mladih”, zaključila je Lejk, prenosi RTCG.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.