Истраживања

Дјеца која пију енергетска пића подложнија менталним поремећајима

  • 09.02.2024. 18:34

Према истраживању са Универзитета Њукасл и Тисајд, енергетска пиц́а могу да имају негативан утицај на дјечји мозак, јер њихова употреба повећава ризик од менталних проблема, укључујући поремећај пажње и хиперактивност (АДХД), депресију, анксиозност и суицидне мисли.

Конзумирање енергетских напитака има за циљ повећање енергије уз кофеин и друге стимулансе.

У студији објављеној у часопису Паблик Хелт, научници су узели у обзир податке из 57 студија које су обухватиле 1,2 милиона дјеце и младих из више од 21 земље који су конзумирали енергетска пића.

Британски научници су спровели ову студију као наставак иницијалног истраживања из 2016. године и открили још више негативних посљедица по ментално и физичко здравље дјеце изазваних конзумирањем енергетских напитака, рекла је главна ауторка студије, професорка Амелиа Лејк са Универзитета Тисајд за Фокс њуз.

“Поновили смо истраживање само да бисмо пронашли већи, очигледан, доказ који указује на то да је конзумирање ових пиц́а повезано са негативним здравственим исходима”, додала је она.

На основу ових налаза, истраживачи и друге британске здравствене организације позвале су владу да забрани продају енергетских напитака дјеци млађој од 16 година.

Садржај кофеина у енергетским напицима креће се од 50 милиграма до 505 милиграма по једном пићу.

“Ови докази указују на то да енергетским пићима није мјесто у исхрани дјеце и младих”, закључила је Лејк, преноси РТЦГ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)