Федерална санитарна инспекција

У БиХ забрањен увоз више од 1.500 комада пића Прајм

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2023. 16:17

Федерална санитарна инспекција на Граничном пријелазу/Мјесту царињења (ГП/МЦ) Рајловац – Сарајево данас je, због неиспуњавања услова за увоз, забранила увоз пошиљке 1.596 комада напитка Прајм Ајс Поп Хидрејшн поријеклом из Велике Британије.

Наиме, како су навели из Федералне управе за инспекцијске послове, у поступку инспекцијског надзора над увозом животних намирница и хране чије се царињење врши на МЦ Рајловац – Сарајево, узети су узорци контролисаног производа а лабораторијском анализом је утврђено да садржај производа не одговара информацијама које су дате крајњем потрошачу, укључујући податке на декларацији и информације у вези с избјегавањем конзумирања специфичних састојака који штетно дјелују на здравље људи. 

„Надаље, утврђено је да је узорак непотпуно и непрописно декларисан, што је у супротности с чланом 6. Закона о здравственој исправности животних намирница и предмета опће употребе (“Службени лист СФРЈ”, број: 53/1991), те члановима 12., 13., 18. и 20. Закона о храни, те се као таква пошиљка не може увести нити ставити у промет“, саопштено је. 

Такође, испитани узорак овог пића не одговара члану 15. тачка 1. и члану 17., Правилника о пружању информација потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“ , број 68/13).

„Сходно томе, а према члану 26. став 4. и 5. Закона о здравственој исправности животних намирница и предмета опште употребе, увоз здравствено неисправних намирница и предмета опште употребе је забрањен и наређен њихов поврат пошиљаоцу, односно уништење пошиљке уколико поврат није могућ“, истакли су из ФУЗИП.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)