Spojimo djecu KiM i Republike Srpske

Djeca sa Kosova stigla na Sokolac

  • Izvor: SRNA
  • 25.06.2023. 19:50

Na Sokolac je doputovalo 46 srpske djece iz Pasjana i Parteša na Kosovu i Metohiji u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Djecu su dočekali načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i porodice-domaćini kod kojih će djeca boraviti do 2. jula.

Bjelica je rekao da su se mnoge porodice odazvale na poziv da prime djecu sa Kosova i Metohije znajući da ona žive u mjestima gdje im je ograničena sloboda kretanja i ugrožena bezbjednost.

"Veoma je bitno da su djeca sa Kosova i Metohije došla u bezbjednu Republiku Srpsku i na područje Romanije i da ove dane provedu izvan Kosova i Metohije, gdje je politička i bezbjednosna situacija veoma teška", rekao je Bjelica novinarima.

On je zahvalio banjalučkom Odboru za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije i njegovom predsjedniku Miloradu Arlovu, koji ulaže veliki trud da se ove akcije sprovode na najbolji način.

Bjelica je rekao da je za goste sa Kosmeta planirano niz aktivnosti na Sokocu.

Sekretar Osnovne škole iz Parteša u okolina Gnjilana Ivan Stević rekao da su iz ove škole na Sokolac došla 23 učenika uzrasta od 10 do 15 godna i isto toliko iz Osnovne škole iz Pasjana.

On je istakao da su djeca imala svečan prijem i u Višegradu i da su na Sokocu naišli na gostoprimstvo predstavnika opštine i porodica kod kojih će osnovci boraviti.

Legendarna srpska atletičarka i žiteljka Sokoca Snežana Jolović će, kako kaže, u narednih osam dana u svojoj kući nastojati da uljepša dane petorici dječaka, svojoj dvojici devetogodišnjih blizanaca Andreju i Mateju i trojici sa Kosova i Metohije - Urošu, Filipu i Novaku, koji će biti njihovi gosti.

"Pružićemo im ono čime svi raspolažemo, pažnju, mir i prijatan dan u igri i druženju", rekla je Jolovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: