Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo

Еćim Zlojutro: Žena je uvijek u centru pažnje

  • Izvor: ATV
  • 10.03.2024. 22:03

Žena je uvijek u centru pažnje, poručila je ovo gostujući u Centralnim vijestima ATV-a načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo na UKC-u Srpske, Vesna Еćim Zlojutro.

- Žena je uvijek u centru, nažalost, nekad tužnih, nekad lijepih zbivanja. Žena je tri stuba kuće, a muškarac jedan. Veoma je bitna podrška partnera i porodice u svemu, u čemu žena bavi, a pogotovo kada počinje da se bavi profesijom koja zahtjeva angažman, odsustvo od kuće ili bavljenje naučnim radom - kaže Еćim Zlojutro.

Kako dodaje, zabrinjavajuće je to, što su demografska politika i natalitet u padu.

- Demografska politika i natalitet su u padu. Imamo negativan prirodni priraštaj, to je drastična razlika broja rođenih i broja umrlih u Republici Srpskoj. Nekada se samo na mojoj klinici rađalo blizu 4.600, a u državi, odnosno u Republici Srpskoj 12.000, a zadnji podatak je 8.800. Natalitet je u drastičnom padu, demografska slika se kvari, rađanje je u sve starijem dobu pacijentkinje što sa sobom nosi rizike - naglašava Еćim Zlojutro.

Vantjelesna oplodnja je, kaže, veliki napredak u medicini.

- Vantjelesna oplodnja je ogroman napredak u medicini, kako bi i oni parovi, koji nisu mogli iz određenih razloga da postanu roditelji, dobiju tu šansu. Sigurno da je svakoj porodilji, koliko god ona imala godina, da je to najljepši događaj - naglašava Еćim Zlojutro.

Pratite nas i putem Vibera