Начелник Клинике за гинекологију и акушерство

Ећим Злојутро: Жена је увијек у центру пажње

  • Извор: АТВ
  • 10.03.2024. 22:03

Жена је увијек у центру пажње, поручила је ово гостујући у Централним вијестима АТВ-а начелник Клинике за гинекологију и акушерство на УКЦ-у Српске, Весна Ећим Злојутро.

- Жена је увијек у центру, нажалост, некад тужних, некад лијепих збивања. Жена је три стуба куће, а мушкарац један. Веома је битна подршка партнера и породице у свему, у чему жена бави, а поготово када почиње да се бави професијом која захтјева ангажман, одсуство од куће или бављење научним радом - каже Ећим Злојутро.

Како додаје, забрињавајуће је то, што су демографска политика и наталитет у паду.

- Демографска политика и наталитет су у паду. Имамо негативан природни прираштај, то је драстична разлика броја рођених и броја умрлих у Републици Српској. Некада се само на мојој клиници рађало близу 4.600, а у држави, односно у Републици Српској 12.000, а задњи податак је 8.800. Наталитет је у драстичном паду, демографска слика се квари, рађање је у све старијем добу пацијенткиње што са собом носи ризике - наглашава Ећим Злојутро.

Вантјелесна оплодња је, каже, велики напредак у медицини.

- Вантјелесна оплодња је огроман напредак у медицини, како би и они парови, који нису могли из одређених разлога да постану родитељи, добију ту шансу. Сигурно да је свакој породиљи, колико год она имала година, да је то најљепши догађај - наглашава Ећим Злојутро.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: