Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Еvo do kada će i za koliko korisnika biti isplaćena odšteta za afričku kugu svinja

  • Izvor: ATV
  • 17.01.2024. 16:39

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da će do kraja sedmice biti isplaćena dva miliona KM, za saniranje posljedica afričke kuge svinja.

Biće isplaćene nadoknade za eutanaziju svinja, a ovom isplatom biće obuhvaćeno 387 korisnika, od kojih su 374 iz Bijeljine, te po dva iz Šamca i Nevesinja, za šta je izdvojeno 1.500.000 KM.

„Osim toga biće isplaćene nadoknade za sanaciju žarišta nakon neškodljivog uklanjanja eutanaziranih svinja za 42 veterinarske organizacije, Veterinarskom institutu 'Dr Vaso Butozan' za obavljene mjere laboratorijske dijagnostike i podrška za sprovođenje mjera sanacije terena, za komunalna preduzeća, za šta je izdvojeno 500.000 KM“, navode iz resornog ministarstva.

Ova sredstva biće isplaćena iz Fonda solidarnosti Republike Srpske,  nakon što je  Upravni odbor Fonda juče donio odluku da isplati dva miliona KM korisnicima za prevazilaženje posljedica izazvanih afričkom kugom svinja i saniranje poremećaja na tržištu te obnovu svinjskog fonda.

Pratite nas i putem Vibera